Ilse in Panningen bij de finales NJM 2018 (1)

10-06-2018

Door Kento Nomura (coach)

Vrijdag 8 juni 2018 vertrokken de ouders van Ilse de Regt en coach Kento vanuit Leiden de Vink naar Panningen voor de finale van de Nationale jeugd meerkampen! Het beloofde een lange rit te worden met veel files. Maar ook een hele spannende finale met de 12 beste meisjes welpen van Nederland in 1 poule! Ilse gaat in het weekend van 9 juni en 10 juni 11 zware partijen spelen. Zaterdag speelt ze 6 wedstrijden en zondag 5 wedstrijden. Bij de eerste 6 tegenstandsters belooft het lastige potjes te worden tegen de nummers 1, 2, 3 en 4 van Nederland! 

 

We verbleven in een huisje van Center Parcs dicht in de buurt van Sportcentrum de Heuf waar het toernooi wordt gehouden. Het is een fijne rustige omgeving met een leuk amusementhalletje. We hadden een vrij ruim huisje met 3 slaapkamers, keuken en een woonkamer. We hebben goed gegeten in een restaurantje binnen Center Parcs en we waren er helemaal klaar voor!

Zaterdag 9 juni was het zover: de eerste 6 wedstrijden. Ilse was al bij het ontbijt een beetje onrustig en zenuwachtig om wat haar te wachten staat straks! Tijdens het inspelen merkte je ook al een beetje dat ze net niet scherp genoeg was vanwege zenuwen. Ilse is er meestal wel sterk op ingesteld, maar dit keer was het opmerkelijk. En dat zie je dan ook terug in haar eerste partij tegen Sanne van der Schoot. Ze heeft in al haar ranglijsttoernooien geen enkele keer van verloren omdat ze mentaal erg sterk is. Maar ze komt op achterstand 2-0 in games. Sanne die er om bekend staat snel boos worden en haar schouders te laten hangen. Daar bleek nu niks van te zien en ze speelt boven mijn verwachtingen. Maar Ilse staat er ook om bekend dat ze nooit opgeeft ook al staat ze vrij dik achter en zij vecht zich terug tot 2-1. Je zag wel klein beetje dat Sanne zich begon te irriteren aan haar eigen spel, maar dit keer bleef ze rustig en won ze met 3-1 van Ilse. Maar toch maakte ik mij geen zorgen. Als je Ilse een beetje goed kent, weet je dat ze goed om kan gaan met haar verlies en dat ze meteen er boven op zit in haar volgende partijen. En dat laat ze ook nu weer sterk zien!

De volgende partij was tegen een lastige tegenstandster: Tara Iravani. Tara staat bij iedereen bekend om haar harde spinballen en harde kreten na haar eigen gewonnen punt. Mentaal is het  erg lastig om rustig blijven tegen zo' n speelster. De laatste twee ontmoetingen heeft Ilse verloren, dus ze had wat om recht te zetten! Ilse blijft ontzettend rustig en blokt goed de ballen weg! Daarnaast waren er soms zelfs overspin momenten! Fantastisch! En ze wint dit keer van Tara met 3-2, de laatste game zelfs ruim! Ze komt eindelijk een beetje los in haar slagen en zet dit voort naar haar volgende partij.

Deze partij was tegen Jasmijn de Vogt. Jasmijn die net als Sanne bekend staat om haar snelle irritatiemomenten hadden we goed onder controle! En dat zie je ook terug in haar scores. Met 11-9, 11-2 en 11-1 wint Ilse van Jasmijn! Altijd een lastig punt met Nationale Meerkampen is dat je soms op games soms zelfs op punten kunt afgerekend kunt worden voor je uiteindelijke plaatsing. Dus we probeerden er naar te streven om waar mogelijk met 3-0 te winnen vanwege het voordeel in games!

Nu kwam een van de lastigste schakels in haar poule: Tess Stroeve, de nummer 2 van Nederland. Ilse en Tess laatst bij de NK jeugd voor het eerst tegen elkaar gespeeld in de halve finale. Die werd gewonnen door Tess in de volle 5 games. 
In onze trainingen hebben wij vooral getraind op het tactische gedeelte om haar uit te kunnen schakelen! Het ging nu ook stuk beter dan bij hun eerste ontmoeting! Het liep weer op tot 5e game en met enkele pechmomenten zat het niet mee voor Ilse. Ze verliest wederom van Tess in de 5e game. Jammer maar het is wel veel beter om in 5 games te verliezen dan in 3 games!

Vervolgens gaat Ilse door met de lastiger  reeks van speelsters. De volgende partij was tegen Iris Leskens, de nummer 3 van Nederland! Iris en Ilse die ook voor het eerst tegen elkaar speelden tijdens de NK jeugd, beloofden er een spannende partij van te maken, tenminste dat dachten we... Iris had duidelijk een beter plan dan bij de vorige ontmoeting. Ze pakte elk kansbal goed aan met haar forehand naar de backhand van Ilse. Daarnaast maakte Iris zo weinig fouten dat het onmogelijk was voor Ilse om in haar spel te komen. Vrij duidelijk met 3-0 in games moest Ilse haar feliciteren.

In haar laatste partij van de zaterdag moest ze aantreden tegen Lynn Schijven, de nummer 1 van Nederland. Ilse heeft nog nooit van haar gewonnen in haar tafeltennisloopbaan. Verder heeft Lynn Schijven dit jaar geen enkele partij verloren op ranglijsttoernooien in de A-licentie van de welpen. Lynn is al in het bezit van een A-licentie voor meisjes pupillen een leeftijdsklasse hoger! Dit beloofde dus de lastigste opgave worden voor Ilse van het hele weekend. Lynn die vandaag ook alles heeft gewonnen met maar enkele games verlies, was in vorm! Maar dit keer hadden we al een plan opgezet om misschien toch te kunnen winnen van Lynn met wat hele kleine tactische veranderingen. Coach Kento heeft 2 weken lang videomateriaal van eerdere ontmoetingen bestudeerd en bepaalde patronen ontdekt. Daarop werd een training opgebouwd en nu was het aan Ilse om te kijken of dit ook daadwerkelijk zou gaan werken!

Ook al zou je tactisch weten wat je moet doen tegen Lynn, het uitvoeren is en blijft een lastig punt. Ilse begint rustig op te bouwen en pakt brutaal de eerste game weg van Lynn met 11-4. De volgende game zet Lynn een tandje bij en trekt de verhouding recht met 9-11. Gelijk in games werd de 3e game doorslaggevend. Onlangs een verre achterstand op Lynn blijft Ilse zodanig rustig dat ze de game weer helemaal in balans brengt en  vervolgens trekt zij de derde game langzaam maar zeker naar zich toe om te eindigen met 11-9! Lynn die er om bekend staat om snel boos te worden als iets niet lukt was er helemaal stuk van en gooide enkele keren haar batje op tafel. Daarmee was voor Ilse de eindstreep in zicht! Ilse begint de 4e game fantastisch! Ze komt tot een 6-0 voorsprong en een time-out van Lynn mocht zelfs niet baten. Ilse bleef geconcentreerd en hield de voorsprong goed vast! Nu was het een kwestie van volhouden... En ja hoor! Ze doet het gewoon! Ze wint laatste game met 11-6! En zo wint ze als enige dit jaar van Lynn Schijven met 3-1 in games! 

Dit moest natuurlijk gevierd worden! Ilse was zo moe en opgelucht en blij tegelijk dat het bijna leek alsof coach Kento nog blijer was dan Ilse zelf! Super goede afsluiting van haar eerste dag op Panningen! Morgen gaan we alweer verder en dan hopen dat Ilse dit niveau van tafeltennis kan vast houden tot het eind!

Groeten van Ilse en coach Kento uit Pannerden    

 

 

 

Bericht geplaatst door: Ferry Veijgen.

Naar berichtenoverzicht