Moeizaam begin 1e halve finale play-offs: Heren 1

31-03-2019

Het was weer zo ver: Heren 1 heeft netjes de poulefase afgesloten met 2e plek met 1 punt achter Smash (M). Zo gaan onze heren spelen tegen de 3e van de poule en dat waren ook de finalisten van de hoofdklasse van vorig seizoen, Alexandria '66 uit Rotterdam. 

Het beloofde een spannendere halve finale te worden dan vorig seizoen en dat zullen jullie ook terug gaan lezen in dit verslag. 

Eerste partij van 1e week halve finale werd geopend door Tjerk Buikstra tegen John Kiele. Vorig ontmoeting werd gewonnen door John Kiele in 5e game met 11-6. Nu was Tjerk op revanche om hem dit keer wel uit te schakelen. 

En zo begint Tjerk erg sterk in zijn eerste game met 11-4, maar John Kiele die bekend staat om veel terug te lepelen met zij-spin krijgt ‘t voor elkaar om Tjerk meer foutjes te laten maken en trekt het weer recht met 7-11. Tjerk die zijn focus weer goed terug had komt op voorsprong met 11-8 in de 3e game. En alsof het meant-to-be was John Kiele komt wederom sterk terug met zijn hoog ballen en zo werd het weer een spannende 5e game. In het begin weer gelijk oplopend slaat wederom net als vorig ontmoeting John Kiele een gaatje en zo heeft hij vier matchpoints. Tjerk bleef zijn rust goed bewaren en begon nog secuurder naar ballen te zoeken waar hij zijn openingen kon inzetten.  Zo slaat hij twee fantastische ballen met zijn backhand en komt op 8-10. Zo zijn twee van de vier matchpoints weggewerkt en nog twee keer service ontvangst te gaan. En zo zoekt Tjerk 2 hele kleine foutjes op van John Kiele en komt terug tot 10-10. Met een ongelukkig netbal voor John komt Tjerk op 11-10 voorsprong en wint vervolgens met een snoeiharde forehand winner! Zo trekt Tjerk de eerste partij van 10-6 achterstand in de laatste game toch naar zich toe! Knap gedaan!

 

Zo was het voor Manfred om door te zetten tegen hun sterkste schakel Remco Nieuwenbroek. Remco is voormalig 2e divisie speler geweest bij SKF en is bij de hoofdklasse ook duidelijk één van de sterkste spelers. Voor Manfred moeilijk om in zijn ritme te komen omdat Remco veel varieerde met forehand opening. Ene keer zie je dat hij met minder spin opent en daar was Manfred net niet tegen opgewassen. Zo komt hij vrij snel 2-0 achter in games maar laatste game begon hij meer grip te krijgen en gaat met zijn backhand beter aan de gang. Hij zocht steeds meer backhand op van Remco zodat hij iets meer foutjes begon te maken. Maar Remco die aan t eind slimmer begon te serveren met halfdode services pakt de laatste game toch naar zich toe met 11-9. Zo stond het 1 - 1 gelijk en was ‘t aan Kento om op voorsprong te komen.

 

Kento zou gaan aantreden tegen Danny van het Groenewoud. Kento die in vorig ontmoeting, wat bijna vier seizoenen terug was, van Danny had verloren, had nog wat goed te maken. Kento begint zoekend, net als Danny, zo heeft Kento wel constant een stukje voorsprong met zijn service en pakt gelukkig wel de eerste game. Daarna begon Danny grip te krijgen op Kento's spel en wint ruim met 11-4. Met gelijk opgaande rally's en scherpe block ballen werd het een spannende 5e game. Kento die op matchpoint komt met 10-9, wordt haarscherp weggewerkt door Danny en zo wederom een wedstrijd 10-10 in de 5e game. Kento die scherp bleef rekende op Danny's forehand met ontzettend veel spin en chopblockt het kort met lange noppen op forehand van Danny, waar hij net niet bij kon. 11-10 matchpoint wederom voor Kento maakt vervolgens simpel af door foutje van Danny in ontvangst op noppen en maakt een snoeiharde backhand naar backhand hoek. 12-10 haalt Kento deze zwaarbevochte partij binnen en komt Docos weer op 2-1 voorsprong. 

Dubbel werd gespeeld door Kento en Tjerk tegen Danny en Remco. Het was een vrij duidelijk wedstrijd wat 1 kant opging en dat was dan voor Alexandria. Ze hadden alles om service meteen aan te pakken en in de rally's ijzersterk te blijven. 3-0 wint Alexandria vrij makkelijk het dubbelspel.

Zo weer 2-2 gelijk te staan was het aan Tjerk om tegen Remco te spelen. Remco wederom zeer sterk in variatie met zijn opening en begon zijn patroon te veranderen ten opzichte van tegen Manfred door meer op backhand te blijven bij Tjerk. Tjerk die de laatste twee games nog sterk speelde tegen Remco kon zijn games niet verzilveren en moest Remco feliciteren met 3-0 winst. 3-2 voorsprong voor Alexandria. Kento zou het moeten recht trekken door van John Kiele te winnen.

 

Kento die nog nooit in de competitie tegen John heeft gespeeld beloofde verrassend partij te worden. Het waren spanning oplopende games met 16-14 en 13-11 maar gelukkig in voordeel tweemaal voor Kento. Laatste game speelde hij zakelijk uit en wint 3-0 tegen John. 3-3 gelijk. Wederom was het aan Manfred weer op voorsprong te komen. Voor Manfred die in vorig ontmoeting tegen Danny heeft kunnen winnen met 3-1, was het weer een uitdaging om het te laten zien dat hij het nog een keer kan. En dat gebeurde gelukkig ook, gelukkig. Danny die al ontzettend goed stond te spelen tegen Kento laat het weer zien tegen Manfred dat hij het nog in zich heeft. Zo gaan de games over een weer met 11-8, 9-11, 11-8 en 9-11. Zo weer in 5e game beland probeerde Manfred meteen erbovenop te zitten met zijn backhand counter. Zo plaatste hij de ballen nog net iets scherper en nog iets harder waar Danny net een stapje extra voor moest zetten. En zo wint Manfred 11-4 ruim in de beslissende game om Docos op 4-3 voorsprong te zetten.

Nu kwam de titanenstrijd van de dag op het menu. Remco Nieuwenbroek tegen Kento. Ze hebben nog nooit tegen elkaar gespeeld en in de poulefase heeft toevallig Remco ook niet meegedaan tegen Docos en Kento ook niet tegen Alexandria. Het leek een eenzijdig winst te worden voor Remco met 11-6 ruim winst in de eerste game en tweede game 12-10 nipt naar hem toe gesleept stond Kento al na 8min. te gespeeld hebben 2-0 achter. Maar na 2-0 achterstand begon de wedstrijd te bloeien. Kento die ontzettend gevarieerd kan serveren laat t in 3e game zien dat hij nog meer in zich heeft en komt op ruim voorsprong. Na 8-4 voor te staan komt Remco wederom met zijn harde forehands. Bij 8-5 ruim voorsprong nam Kento toch uit zichzelf een time out om hij voelde dat hij zen concentratie begon te verliezen. Na volle minuut rust gaat hij weer terug naar de tafel en doet wat hij moet doen. Serveren en meteen proberen te openen! Zo wint hij 11-7 de 3e game en gaat naar 4e game. De 4e game ontzettend gelijk oplopend loopt op tot 10-10. Kento dit keer sterker in de rally's wint twee lange rally's achter elkaar om terug te komen tot 2-2 in games. En alsof dat nog niet genoeg was varieerde hij nog extra stap meer met zijn service waar Remco geen raad meer wist en komt zo ruim voor sprong. Alle lange rally's wederom gewonnen wordt door Kento pakt hij voormalig 2e divisie speler Remco laatste game met 11-3!

"Ik heb expres dit partij geteld om het van dichtbij mee te maken dat hij van Remco zou gaan winnen! Top!" verteld trotse Manfred.

Zo wint Kento 3 uit 3 tegen volle sterkte bezette Alexandria en staat Docos 5-3 voor op Alexandria! Nu was het aan Tjerk en Manfred om laatste twee partijen binnen te halen. Tjerk die het na deze titanenstrijd tegen Danny ging opnemen neemt de boost mee van partij ervoor en wint eerste game ruim met 11-7. Maar Danny die vandaag erg goed staat te spelen laat t in deze partij echt zijn kracht zien. Hij komt terug tot 1-1 in games door 11-7 van Tjerk terug te pakken. En gaat als een speer door met zijn aanval! 11-1 en 11-6 wint hij ruim van Tjerk en zo komt Alexandria terug tot 5-4 om schade te beperken.

En was het aan Manfred om zijn laatste partij proberen binnen te halen tegen John Kiele. Manfred begint als een beest in de eerste game door 11-1 ruim te winnen. Maar begint daarna net iets te voorzichtig te spelen en begonnen er hier en daar kleine foutjes naar boven te komen. En John die van alle hoeken de bal nog terug lepelde bleef hetzelfde spelletje spelen. 11-6 en 11-5 haalde John Kiele zijn games binnen en staat op 2-1 

voorsprong in games. Het werd een zwaarder partij dan we allemaal dachten omdat Manfred qua rating ook ver boven John Kiele uit stak. Zo zie je maar dat ratings echt maar cijfertjes zijn, die niks zeggen en de druk van halve finale toch anders is dan een poulefase waar t eigenlijk niet om veel gaat. En vooral met dit play-offs systeem wat ze hebben bij hoofdklasse is het druk alleen maar groter. Zo probeert Manfred 4e game nog iets meer geplaatst te spelen. Maar John bleef zijn niveau behouden en om nog extra te variëren begon hij zijn harde klappen met forehand in te zetten. En dat doet hij ook met risico om 10-10. John aan service en meteen de volgende bal hard zonder effect inslaan naar Manfreds backhand. Zo komt Manfred 10-11 achter en probeert met zijn eigen service nog punt achter stand weg te werken. Zo werd er langere schuifrally gespeeld en zeer ongelukkig de net geraakt door John waar Manfred helaas niet meer bij kon. En zo werd de laatste wedstrijd door John Kiele gewonnen met 3-1. 

Het is nu voor onze heren uiterst belang om met 6-4 te winnen omdat ze met games nu ontzettend ver achter lopen door te veel in 5-en te hebben gespeeld.  Zo moeten ze 6 april 2e halve finale spelen thuis om 16:00 uur en hebben ze zo veel mogelijk support nodig om het voor elkaar te krijgen dat ze alsnog met 6-4 kunnen winnen. Dus mocht je 6 april nog niets te hebben staan kom langs bij Docos om de Heren 1 aan te moedigen zodat zij de finale kunnen halen en weer voor plek in de 3e divisie kunnen strijden!

 

Bericht geplaatst door: Annelies Bultema.

Naar berichtenoverzicht